onsdag 21. april 2010

Hjemmelaget spekelaks.


1 liten dypfrossen laks
Tines, fileteres og fjern beina. Skinnet beholdes på.

75 g salt
25 g sukker
Blandes og fisken gnies inn med dette.

Legg fisken i et passe stort fat med kanter. Kjøttside mot kjøttside og dekk med plastfolie.
Dette settes i kjøleskapet og snu hele fisken 2 ganger i døgnet i 2-3 dager.

Jeg bruker da å ta den opptørke av den og legge den med skinnsida ned på en fjøl og la den tørke litt før jeg bruker den, men ser at mange også regner den som ferdig etter disse 3 dagene i kjøleskap.
Når den er ferdig etter min smak er den tørr på overflaten men ikke igjennom. Pakkes i et lag med matpapir for oppbevaring. ( side nr 2 kan ev. fryses igjen om man syns porsjonen blir for stor.)

Som en variasjon kan spekelaksen smakssettes med dill, sherry, wiskey, pepper eller lignende, men jeg foretrekker originalen fra barndommen.

Lakserogn er også en variant vi brukte å speke hjemme. Den ble ikke frosset først, men den var jo blodfersk ved håndtering.

mandag 19. april 2010

tapasbrød


Enkle brød til tapas og drinketilbehør.

Bruk ferdige butterdeigsplater som kjevles ut og smøres med god smak.

1. Grønn pesto med pamesanost.

2. Rød pesto med saltdryss.

3. Oliventapenade.

o.s.v. 

Smør fyllet tynt på. Rull sammen. Kan med fordel ligge i kjøleskap før du skjærer tynne skiver.

Stekes ca 10 min ved 220 grader

Kjøttpatè


1 kg karbonadedeig
1 liten finhakket løk
1 fedd finhakket hvitløk
1 dl fløte
1 egg
3 ss finhakkete soltørrede tomater
3 ss knuste pinjekjerner
4 ss basilikum (man kan blande eller ta andre ferske urter)
Salt og pepper
Bland kjøttet med de finhakkede ingrediensene, egg og fløte. Bland deigen med hendene (ikke bruk maskin).
Smak til blandingen med salt og pepper. Fyll deigen i en brødform og stek den i vannbad i ovnen på 160 grader (vannet skal ikke koke!). Kjøttpateen er ferdig etter ca. 15-30 minutter.
Stikk en trepinne inn i pateen og press litt på toppen hvis kraften er blank, er pateen ferdigstekt!